Havaintoja ja ajatuksia yhteiskunnasta "Klisee, stereotypia? Kenties, mutta kyllä siitä tutkimusnäyttöä on."

Adoptiossa poljetaan lapsen oikeuksia rajusti

Adoptiolaki:

2§ Kaikissa alaikäisen lapsen adoptiota koskevissa päätöksissä ja muissa toimenpiteissä on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu.

15§ Vanhemman suostumusta adoptioon ei saa ottaa vastaan ennen kuin vanhemmalla on ollut mahdollisuus perusteellisesti harkita asiaa eikä aikaisemmin kuin kahdeksan viikon kuluttua lapsen syntymästä.

Käytännössä nämä lain kohdat ovat rajusti ristiriidassa, koska lakiin määritettynä kahden kuukauden minimiharkinta-aikana lapsi sijoitetaan väliaikaiseen sijoitusperheeseen, josta lapsi edelleen siirretään vasta harkinta-ajan jälkeen adoptoivaan perheeseen. Tämä järjestely tuntuu melko rajulta, sillä adoptiot peruuntuvat suhteellisen harvoin. 

Väliaikaista sijoitusperhettä perustellaan sillä, että adoptoiville vanhemmille olisi liian suuri pettymys ja koettelemus, jos biologinen äiti päättäisi harkinta-aikana perua adoption. Uusimmat tutkimukset kuitenkin osoittavat että varhainen vuorovaikutus ja kiintyminen ensimmäiseen hoitajaan(äiti) on erityisen keskeistä lapsen myöhemmän kehityksen kannalta. Esimerkiksi aivojen synapsiyhteyksien muodostuminen on vilkkainta vauvavaiheessa. Edellytyksenä terveiden aivojen kehitykselle on jatkuvuus hyvissä vuorovaikutussuhteissa. Useat lastenpsykiatrit vastustavat nykyistä todennäköisesti lasta traumatisoivaa ylimääräistä paikasta toiseen vetvomista.

Mielestäni 2§ lainkohta jo asettaa lapsen oikeuden adoptoivien vanhempien edelle. Aikuiset ihmiset kestänevät tilanteen pientä vauvaa paremmin. Lapsen paras lienee myös useimpien adoptiovanhempien mielestä keskeisin asia, joten uskoisin heidän suhtautuvan lakimuutokseen myönteisesti.

Ratkaisuksi ehdottaisin, että lapsi luovutettaisiin jo harkinta-ajaksi adoptiovanhemmille väliaikaisen perheen sijasta. Lapsen oikeudet ja turvallinen kehittyminen turvattaisiin näin nykyistä paremmin. Lakimuutos olisi jopa taloudellisesti perusteltua, sillä adoptiolasten myöhempien ongelmien vähentyminen toisi todennäköisesti pidemmän aikavälin säästöjä. Nopeampia säästöjä saataisiin väliaikaisten sijoitusperheiden sijoituskorvauksista. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat